Комплект от канап за дома – част 1

Здравейте!
В няколко поредни дни ще ви представя един голям комплект от много неща, необходими за един дом. Това са вещи, които са изработени изцяло ръчно от картон, зебло, перли, камъчета, панделки и канап, много канап. Като казвам много канап, наистина е така. В тези „нещица“ отиде около километър канап – около 500 м цветен /тюркоазен и тъмно син/ и още толкова бял канап. От къде знам това ли? Ами преди да започна си избелих една ролка обикновен канап, която е около 700 м. Е, остана ми малко….
А цветният – него си го поръчах. Две кутии от тъмния и една от светлия плюс по 5 броя от двата цвята, но по-дебел. Една кутия се състои от 24 гранчета по 10 м всяко. От него не ми остана, та поръчах пак. Но като си направих равносметка – повече от километър канап и няколко килограма лепило са ми минали през ръцете само за този комплект… Който е за сина и снахата /тя обича синия цвят/. Сега правя нещо подобно за дъщерята и зетя, но той ще бъде в лилавата гама, защото така ми пъръча щерката. Та ме чакат още няколкостотин метра….

Стига толкова за материалите. Сега да ви покажа самите предмети. Ще ги разделя тематично /или поне ще се опитам/.
Нашето семейство, а мисля, че и повечето семейства са така, сме любители на кафето. Така че, ще започна с него.

  • Поднос за кафе

Първото нещо е поднос за кафе. Изработен е от картон, отдолу има фоамиран, за да не се пързаля по масата, и разбира се – канап. Цветен и бял.


Може би някои не знаят какво е това фоамиран. И аз до скоро не знаех, признавам си. Но попаднах на разни неща, изработени от него, и направо се влюбих в тази материя. Това е нещо като гума, но много тънка, в различни цветове и текстури. Дебелината варира от 0,1 мм до 3-4 мм. Слагат му и брокат за бясък и тогава го наричат глитерен фоамиран. От него се правят разкошни неща – цветя, вази, кукли, кутии и каквото още се сетите. Много са красиви и ще ви грабнат веднага. И понеже е като гума /меко и еластично/, практически е вечно. Та от него слагам на долната страна на предметите, за да са по-трайни и както вече казах, да не се плъзгат.
Но да се върнем на подноса. Стените му са облепени с бял канап и от външната страна има украса от цветен. Интересното тук е дъното, което е направено малко като шахматно подредени частички. Големите бели части са 7*4 см, а по-тънките сини са 7*1 см. Предварително се залепва канапът на картон, после се реже на тези размери и се лепи шахматно с тънки ивици между големите. Надявам се да ви хареса и да оцените труда, който е положен за изработването му.

  • Съд за кафе

Разбира се, за кафето е необходим и буркан, в който да се съхранява. Така че, второто нещо е бурканът. Това е стъклен буркан /май че от кафе, но не съм сигурна/, който подобаващо съм украсила.
За да не се повтарям нататък, ще кажа, че всеки един предмет се завършва с плитка от канап –отгоре, отдолу, отстрани. Представете си само колко плитки съм изплела :). А украсата, или заврънтулките, както аз ги наричам, се правят отделно върху канцеларски джоб и шаблон, и след това се лепят върху местата, където съм решила. Отново къртовски труд. Може би това е и най-пипкавата част от цялата изработка. Но пък става вълшебно красиво, нали?!

Отделно се правят и цветята, листата, разните там кръстосани шнурове или завъртени няколко канапа. Даааа, много труд, наистина. Но затова пък резултатите са впечатляващи.

  • Кутия за захар

Третото нещо е кутията за пакетчета захар. Лично аз такива употребявам и в къщи, и на работа и затова съм направила точно такава кутия – продълговата, тънка и изящна. Отпред е с филигранна плетка и украса, а отзад и встрани е с плътни стени и украса върху тях. Отдолу пак има фоамиран.

Разбира се, има и кръгла кутия за насипна захар /в случая, кой каквото си избере/. Тя е с капак, който е захванат за основата и така захарницата винаги стои затворена. И тук, както и при другите предемети, има много перли, камъчета и украса от канап.

  • Практични контейнери за боклучета

И понеже с кафето вървят и цигарите /за някои, аз лично не пуша/, а пък сега са на мода електронните цигари, направих две специални контейнерчета за тях. По-скоро за изпушените вече цигари и за малки боклучета – напр. хартийките от кафето, от бонбони и т.н. Даже те са специална поръчка от снахата, която ги намира за много практични и удобни.


Толкова за днес. Утре продължаваме с втората порция предмети за дома.
Бъдете здрави и се усмихвайте повече!

Scroll to Top