Какво е квилинг?

Какво е квилинг?

Квилингът (от quill – перо от гъска) е техника за декорация с навити хартиени ленти. Наричат я още хартиен филигран поради сходството с ювелирните изделия от метални нишки.
Вероятно възниква още с началото на масовото производство на хартия през 105г. от н.е. в Китай, но поради нетрайния характер на материала няма запазени доказателства за това. Счита се, че в западния свят започват да използват квилинг най-напред през Ренесанса (началото на ХVв.) и то основно за украсяване на църковни реликви.
През ХVІІ и ХVІІІв. квилинг техниката напуска рамките на религиозните среди и започва да се практикува за декорация на предмети от бита. Поради ограничената наличност на хартия обаче това своеобразно изкуство навлиза предимно в богатите семейства. Често бива използвано в комбинация с други техники като живопис и бродерия. Принцеса Елизабет в Англия (дъщеря на Джордж ІІІ) била особено увлечена по тези занимания. Нейни творби и до днес се пазят в музея „Виктория и Алберт“ в Лондон.
От Европа квилингът е пренесен и в колониална Америка. Възможно е наименованието да произлиза от този период, тъй като в колониите за инструмент били използвани гъши пера.
С края на Викторианската епоха в Англия квилингът изпада в забрава до 50-те години на ХХв. След този период вече има запазени не само предмети, но и много фотографии на истински шедьоври.
Днес квилинг изкуството се радва на широка популярност по целия свят, особено в Англия и Германия.

Как точно се прави квилинг?

Хартията, с която се получават най-добрите формички, трябва да е по-плътна (около 130 гр/м2). С колкото по-богата палитра от цветове разполагаме, толкова по-реалистично и пъстро ще е нашето изображение. Лентичките са нарязани с дебелина 2, 3, 4 или 6 мм и са с дължина 30 см.
Необходим е също и неголям набор от пособия: инструмент за навиване, коркова подложка за подреждане в композиция и притискане с иглички на навитите формички, шаблонче за постигане на формички с еднакви размери. За напредналите интерес представляват също тример за изрязване на хартия, уред за гофриране на лентичките, шаблонче за обемни формички, както и ненарязана хартия за квилинг.

Какво можем да направим с квилинг?

Идеите за творчество с квилинг се разпростират до границите на въображението – от цветя и животни върху пана и картички до обемни фигурки и сувенирчета. Дори едни и същи модели трудно могат да се повторят с абсолютна точност. Най-много са поздравителните картички с цветя или с коледни и великденски мотиви. Напредналите квилинг любители се вълнуват от предизвикателството на 3D квилинга и запълване на сложни изображения.

Scroll to Top